19 Ocak 2013 Cumartesi

Türkiye'de Ar-GE için bir fırsat: Açık Kod Yazılımlar

Açık kod dünyası, yeryüzündeki en özgür, demokrat, paylaşımcı bir dünyadır. Siyasetçilerin sadece sözlerinde olan bu kelimelerin hayat uygulanmış halidir.

Türkiye'de çoğu insan "bedava" şey mi olurmuş deyip anlam veremediği projeleri, Açı kod insanları yılların bilgi ve tecrübelerini koda,dökümana dökerek tüm dünya ile özgürce paylaşıyor.  Bir çok açık kod gönüllüsünde ve bizzat kendimde gördümki  paylaştıkca daha çok kazanıyorsunuz.

Bilgiyi paylaşmak aslında bildiğinizi anlatmanın en net şeklidir. Günümüzde firmalar sadece kendi işleri ile uğraşmak için uzmanlığı olmadığı alanlarda uzman kişi ve firmalardan destek alarak hızlıca yol almak istiyorlar.  Bu durumda uzman kişilere ulaşmak için araştırma yaptıklarında kapınızı çalıyorlar.


Yukarıdaki bahsettiğim şahşi faydalarından sonra gelelim kurumlar için faydalarına.

Açık dünyası sayesinde dünyada geliştirilen bir açık kod projesine tüm dünya ile aynı anda ulaşabiliyorsunuz. Bunun için sadece internet bağlantısının olması yeterli. Açık kod yazılımlar sayesinde Ar-GE firmaları projesi için ihtiyaç duyulan işletim sistemi,veritabanı,web sunucusu vs gibi bir çok bileşene hiç bir yazılım yatırımı yapmadan sahip olabiliyor. Bu sayede firmalar sadece kendi üretecekleri kodlar üzerine yoğunlaşıyorlar.

Örneğin, firmam e-posta ve ağ çözümleri konusunda çalışmaktadır. Anti-spam projesine başladığımızda aşağıdaki bileşenlere hazır olarak ulaştık:

İşletim sistemi
Veritabanı
Web sunucusu
E-posta sunucusu
Güvenlik duvarı
C/C++ derleyicisi
Arayüz geliştime yazılımları

Bize tüm bunları kullanarak kendi kodlarımızı geliştirmek kaldı. Eğer yukarıdaki bileşenleri hazır almayıp herşeyi kendimiz yapmaya kalksaydık on yıllar geçerdi de ortaya bir proje çıkmazdı. Veya bunların yerine ticari uygulamalar alsa idik ürün fiyatımız şimdikinin bir çok katı olurdu.

 Bizimkisi küçük bir uygulama örneği. Küçük bir kart üzerinde yazılım geliştirmeden süper bilgisayarlara kadar bir çok alanda açık kod yazılımları konumlandırabilirsiniz.

Bu tekniği tüm dünya yıllardır uyguluyor zaten. Bugün evlerimizdeki modemlerin hemen hepsinde Linux çalışıyor. İş yerlerinize aldığınız juniper marka switch'lerin hepsi FreeBSD tabanlı. Veri merkezine kuracağınız çoğu güvenlik duvarı FreeBSD veya Linux altında çalışıyor. Yüksek performans ve yük dengeleme için satın alacağınız Netscaler Load balancer FreeBSD 6 tabanlı. Rakibi F5 ise Linux tabanlı bir üründür. SurGATE antispam gateway rakiplerinden  Ironport FreeBSD, Brightmail Linux, Barracuda Linux kullanıyor. Buna benzer daha bir çok ürün listelenebilir.

Yukarıda saydığım gibi Tüm dünya Linux,BSD sistemleri kullanırken Türkiye'de hala az da olsa ürünlerimizde Linux,FreeBSD kullandığımızı söyleyince "aa açık kod işletim sistemleri kullanıyorlarmış" diye beğenmeyenler var.  Böyle düşünenlerin nesillerinin giderek kaybolması bize gelecek adına umut vermektedir.


Türkiye'de açık kod çözümlerin gelişmesi önündeki en büyük engel yetişmiş insan gücünün yetersiz olmasıdır. Zaten açık kod dünyasında insandan başka sermayeye gerek yok diyebiliriz.  Bu noktada üniversitelere çok iş düşmektedir. Üniversite hayatı boyunca bir kaç dönem Linux ve Linux uygulamaları konusunda ders alan bir öğrenci mezun olduğunda ciddi bir altyapı ile piyasaya çıkacaktır.

Açık Kod'lu günler dileğimle...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder