27 Ocak 2013 Pazar

CV ve referans ilişkisi

Bu aralar işe alımlarda en fazla dikkat ettiğim konulardan biriside verilen referanslardır. Kendileri hakkında olumlu şeyler söyleyeceğini düşündüğü kişileri referans olarak yazıyorlar. Fakat kazın ayağı her zaman öyle olmadığına çok kere şahit oldum.

Üniversitede insan kaynakları dersi için global bir bilişim firmasının insan kaynakları yetkilisi ile yaptığımız görüşmede işe alımlarda özellikle referanslarla görüşmeler yaptığını söylemişti.
Hiç kimse kendisi hakkında olumsuz konuşacak kişiyi referans olarak yazmayacağını söylediğimde ise "tam aksine bir çok referansın, ilgili kişi için olumsuz konuştuğuna şahit olduk" demişti.

CV sahibinin beceriksizliğidir doğru dürüst referans vereydi deyip geçiştirilebilirsiniz.
Fakat durum gerçekten ciddi.

Peki CV sahibi ne yapmalı? Yeteneksizliklerini ve hatalarını gizleyecek yalandan da olsa bir referans mı ayarlama mı? Böyle bir "çözüm" işveren tarafından tespit edilirse ilgili kişi güvenilirliğini daha fazla yitirecektir.

Dilerseniz diğer taraftan bakalım. İşe başvurdunuz, firma referanslarınızı ve çalıştığınız firmaları inceledi. Size olumlu/olumsuz geri dönüş yapacağız diye cevap verdi. Acaba arka tarafta neler yaşanıyor.


  • Kesinlikle referanslarınız aranıyor. Referanslara şu sorular soruluyor.
    • Bu kişi hakkında bir kaç olumlu ve olumsuz yönü nedir?
    • Niçin işten ayrıldı?
    • Takım çalışmasına uygun mu? bireysel mi hareket ediyor?
    •  Bu kişi ile profesyonel anlamda beraber iş yaptınız mı? Aynı şirkette çalıştınız mı ?(4)
  • Siz istemesenizde, referanslara ek olarak daha önceki çalıştığınız şirketlerde tanıdık birileri olup olmadığı araştırılıyor. 
Yukarıdaki 4. madde çok önemlidir. Bir çok firmada çalıştınız ama referans listesinde kişiler farklı firmalarda ise bir sorun var demektir. Demekki iş yerinizde pek sevilen,başarılı biri değilsiniz!

İş hayatımız boyunca bir çok firma ve kişilerle  istesenizde istemenizde etkileşim içerisine giriyorsunuz. Herkesin sizin hakkında ve sizin herkes hakkında az çok intibalarınız oluşuyor.

Dikkat edin, iş arkadaşınız veya yöneticiniz CV'deki tecrübeler ve referanslardan daha etkilidir.Gün gelecek güle oynaya girdiğiniz şirketten bir gün ayrılacaksınız.
Ayrılırken de kapıyı güzel kapatmaya bakmalı. Sektör çok küçük! Bir gün çarparak çıktığınız kapının arkasındaki kişi ile başka bir yerde karşılaşma ihtimali oldukça yüksek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder