6 Şubat 2013 Çarşamba

openldap index türleri ve yeni index oluşturma

OpenLDAP'da index, veritabanlarında olduğu gibi verilere daha hızlı erişmek için oluşturulur.OpenLDAP'da genelde aşağıdaki index türleri kullanılır.

pres: presence(varlık) ifadesinin kısaltmasıdır. Belirtilen özniteliğin(attribute) var olup olmadığına göre index oluşturur. Örneğin objectlass='surmailUser' tarzı bir sorgu kullanıldığınızda bu objectclass değerine sahip nesneleri getirir. Genelde pek kullanılmaz.

eq: equality(eşitlik) kısaltmasıdır. direkt eşit olan kayıtları getirir. mail='ismail.yenigul@surgate.com' şeklinde bir sorgu verildiğinde kullanılır. Yaygın olarak kullanılan bir index türüdür.

sub: SQL'deki LIKE sorgusu gibi düşünülebilir. mail='ismail*' şeklinde bir arama yapıldığında kullanılır.Bu da yaygın olarak kullanılan bir index türüdür.

approx: Approximate(yaklaşık) ifadesinin kısaltmasıdır. Girilen değere "benzeyen" kelimeleri getirir. Çok yaygın kullanılmıyor.

Örnek index değerleri aşağıdaki gibidir.

index   uid             eq
index   mail            sub,eq
index   cn              sub,eq
index   sn              sub,eq



slapd.conf dosyasındaki index tanımlarında değişiklik yapıldıktan sonra index veritabanının yeniden oluşturulması gerekiyor. Bunun için CentOS/RedHat Linux'te aşağıdaki komutlar verilir. reindex yapılmazsa bazı kayıtlar bulunamayabilir.

# /etc/init.d/slapd stop
# /etc/init.d/slapd reindex
 #/etc/init.d/slapd start

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder