2 Ekim 2013 Çarşamba

Finanscı, Satışcı, Teknik Ekip: Başarılı bir şirket için hangisi önceliklidir?

10 yıl önce mühendis olarak çalışırken iyi bir şirket için öncelikle çok iyi teknik ekip lazım diye düşünürdüm. Nasıl olsa iyi bir iş yapınca müşteri kendiliğinden gelecekti!

Şimdilerde başarılı bir şirket için mutlaka iyi bir teknik kadro lazım diyorum. Fakat yılların verdiği tecrübe ile anladım ki teknik ekipten önce iyi bir finans yöneticisi sonrasında ise başarılı satış birimi gerekmektedir.

Sadece iyi bir teknik ekibiniz varsa iş alabilir, para kazanabilirsiniz. Fakat iş ve kazanç sınırlı bir çerçevede olacaktır. Finans tarafında tecrübeniz yoksa finansal riskleri göremediğiniz için, nakit akışını yönetemediğiniz için şirketiniz uzun vadede mali sıkıntılar yaşayabilir. Günümüzde bir çok şirket satış yapamadığı için değil nakit akışını yönetemediği için batmıştır. Finans yöneticisi sizin ne olacak bu masraftan diye dikkat etmediğiniz harcamalarınızı denetleyerek hiç ummadığınız miktarda maliyetlerinizi azaltabilir. Unutmayın ki günümüz iş dünyasında karlılığı sağlamamanın en önemli yöntemlerinden birisi üründe farklılaşma iken diğeri maliyetleri azaltmaktır.


Çok  iyi bir teknik ekibiniz var, fakat iyi bir satış ekibiniz yoksa kendisini keşfedecek bir beyaz atlı prens bekleyen güzel olarak ıssız adada ölüp gidersiniz de kimsenin ruhu duymaz :)  "Aslında çok güzel ürün yapmıştık ama alan olmadı diyenler" mezarlığında yerinizi almanız kuvvetle muhtemeldir. Satış ekibiniz "insan iletişiminde biraz tecrübesiz" olan teknik ekibinizin müşteriye bakan gülen yüzüdür. Satış ekibi sürekli müşterilerle iç içe olduğu için müşterilerin beklentilerini çok daha iyi ölçebilmektedir.  Teknik ekibe göre üründeki "basit" bir detay, satışcı gözünde bir elmas değerinde olabilmektedir.


Finans ve satışı sağlam bir kadro ile kurmakla iş bitmiyor. İşte bu noktadan sonra teknik ekibe iş düşmektedir. İyi bir teknik ekip satışcı için müşteriye güven demektir. Finanscı için ise işlerin zamanında teslim edilip ödemelerin vaktinde alınması için anahtar rolü oynamaktadır.

Eğer hala iyi bir teknik ekip olmadan satışcı,finanscı ne yapacak diyorsanız. Doğru dürüst bir teknik kadrosu olmadan finans ve satış gücü sayesinde milyon dolarlık ihaleler alıp bunları iyi teknik elemanları olan taşeronlara paslayıp kendi teknik bir iş yapmadan para kazanan şirketleri incelemenizi öneririm.


Başlıktaki soruya on dört yıldır sektörde olan bir mühendis olarak cevap verecek olursam:
Cevabım: İyi bir şirket için en başta iyi bir finanscı, arkasından iyi bir satışcı ve son olarak ta iyi bir teknik ekip gerekmektedir.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder